inschrijven
groepssessies
afspraak
Terug naar overzicht

Wat is EMDR?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijke onderbouwde behandelmethode om enkelvoudig en meervoudig trauma te verwerken in het brein.

Een EMDR therapeut betrekt niet enkel je gedachten, maar ook je onderliggende gevoel en lichaamsgewaarwordingen om zo diepere heling mogelijk te maken. Op die manier weet je niet enkel met je verstand dat je nu OK bent, maar kan je dit ook voelen in je hele lichaam.

  • Ben je slachtoffer of getuige geweest van een ongeval of een ramp?
  • Heb je vaak last van angst?
  • Voel je je een mislukkeling of waardeloos?
  • Heb je reeds veel gepraat over klachten, maar heb je niet de indruk dat er iets verandert aan je onderliggende gevoel?
    Heb je last van onverwerkte herinneringen?

Last van spoken uit het verleden?

In de therapie stel je eerst samen met de hulpverlener een tijdslijn op van alle pijnlijke of onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden die verbonden zijn met jouw huidige klachten. Vervolgens worden alle herinneringen op deze lijn veilig geïntegreerd in de hersenen via bilaterale stimulatie (=oogbewegingen). Op deze manier roepen huidige situaties niet langer automatische, negatieve gevoelens op. EMDR is dus niet zozeer een middel om met klachten om te gaan, maar een manier om problemen bij de wortel aan te pakken.

De kracht van EMDR-therapie ligt in de bijzondere combinatie van een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan en afwisselende oogbewegingen (of andere bilaterale stimulatie). Deze oogbewegingen zouden volgens wetenschappers een helend mechanisme in gang zetten dat vergelijkbaar is met onze REM-slaap.

Kan EMDR voor mij iets betekenen?

EMDR wordt al sinds 1987 ingeschakeld bij de behandeling van post-traumatische stressklachten. Bij deze klachten bestaat er immers een duidelijke relatie tussen het begin van de klachten en een bepaalde traumatische gebeurtenis.

EMDR wordt nu echter steeds meer aangewend voor andere psychische problemen zoals angst, depressie, burn-out, … . Het principe blijft hetzelfde: als pijnlijke herinneringen uit jouw leven in relatie staan tot het veroorzaken of verergeren van je klachten, dan kan EMDR misschien ook voor jou een relevante of aanvullende behandelpiste zijn. Neem hiervoor contact op met één van onze EMDR practioners:

EMDR voor volwassenen

Julie Maertens (julie@inner-center.be)

Mieke Vanderhaeghe (mieke@inner-center.be)

Joyce Janssens (joyce@inner-center.be)

Julie De Picker (julie.depicker@inner-center.be

EMDR voor kinderen/jongeren

Mandy Verkest (mandy@inner-center.be)

Juliet Cleenwerck (juliet@inner-center.be)

Bronlijst EMDR Belgium www.emdr-belgium.be