afspraak
Terug naar overzicht

Groepstherapie

Diagnostische screening zal bepalen wie in aanmerking komt voor dit proces. Zo niet, kan individuele psychodynamische gesprektherapie een alternatief zijn.

De groep psychotherapeutische methode is gebaseerd op een psychodynamisch & cliëntgericht denkkader. Het is emotion-focused en gericht op catharsis. De methode helpt om vastgeroeste emoties en onverwerkte trauma’s en rouwverwerking te ventileren en tot rust te brengen. Het helpt om onveilige hechtingstijlen om te vormen tot veilige hechtingsstijlen, het leert het innerlijke kleine kind volwassen te maken, het leert jezelf terug te vinden. Eveneens worden negatieve denkschema’s omgevormd tot positieve denkschema’s en wordt ook positief gedrag voorgehouden.

De groep fungeert als een micro-maatschappij waar hoop en erkenning helende factoren zijn en waar je via aanmoediging en steun kracht vindt om je eigen pad te bewandelen. De duur van de therapie is individueel verschillend. We vragen een minimum engagement van 1 jaar.

Het oefenen in het ‘gaan voor geluk’ is een sterke troef.

Het werken in groep biedt een veilig en uniek kader om jezelf beter te leren kennen en te aanvaarden. De deelnemers aan de groepstherapie zijn gebonden aan duidelijke groepsafspraken en regels om de privacy van ieder groepslid te garanderen. Bij aanvang wordt een samenwerkingscontract getekend.

Wat kan je verwachten van de groep? De werking zal een afwisseling zijn van gesprek, ontlading van emotie, attitudetraining alsook een verwerking van negatieve ervaringen via EMDR protocollen (Eye Movement Desensitization & Reprocessing). Door de EMDR methode zal de groepstherapie zo ingericht zijn dat we niet één per één moeten werken, maar allemaal tezamen aan de slag kunnen. Een verhaal van een deelnemer triggert jezelf vaak in een gelijkaardig negatief denkschema of in pijnlijke emotie. Terwijl de ene deelnemer werkt, nodigen wij de andere groepsleden tegelijkertijd uit om aan zichzelf te werken (via gelijktijdige bilaterale stimulatie in het brein). Zo komt in elke sessie iedereen aan bod. Vandaar duren deze groepssessies langer (3uur) en zijn ze iets intensiever, waardoor we niet wekelijks hoeven samen te komen.

De structuur van de groep bestaat uit:

1)    Aankomen aan de hand van een lichaamsgerichte of Mindful oefening.

2)    Iemand neemt het woord en brengt een moeilijke ervaring/herinnering waar een hoge spanning bij hangt.

3)    Op basis van deze ervaring zoeken we het negatief denkschema, de emotie en de lichamelijke ervaring en meten we de subjectieve spanning op een schaal van 0-10

4)    De andere deelnemers worden uitgenodigd om na te gaan of zij het negatief denkschema herkennen en laten zich terugdrijven naar een kantelpunt in het leven waar zij zich zo voelden/dachten, ook bij hen wordt de subjectieve spanning gemeten door het opsteken van de vingers.

5)    Collectieve verwerking via EMDR: bilaterale stimulatie tot de spanning tot rust komt: meting van de spanning (hoger dan 4/10 betekent nog niet verwerkt).

6)    Installeren van de positieve cognitie of stabiliseren van de spanning bij wie de spanning nog >4

7)    We hernemen de ganse procedure bij een groepslid waar de spanning nog hoger is dan 4.

8)    Bespreken in groep. Effecten, inzichten, …

9)    Afspraak voor jezelf in hier-en-nu

10)  Stabilisatie ter afronding.

Praktisch: Data: elke dinsdagavond om de 2 wekenvan 19u-22u bij INNER te Kraaiennestplein 5 in Heist (zij-ingang) op afgesproken data.

120 euro/maand te storten op BE55 7380 3424 3244 op naam van Julie Maertens met vermelding van je naam + groepstherapie maand… telkens op de 1ste van de maand (uitzondering maand juli slechts 1 sessie 60 euro).

Éénmalige betaling voor assessment van 60 euro bij aanvang: afname van 3 testen bij aanvang, in het midden en bij afronding.

Tussentijds individueel gesprek op eigen vraag of op aanraden therapeuten (minstens 1x om de 3 maanden) is 65 euro/consultatie van 50min.

Meenemen: water drinkbus, handdoek, kussen, mondmasker

Een intake afspraak is steeds bij Julie Maertens.