inschrijven
groepssessies
afspraak
Terug naar overzicht

Wat is oplossingsgerichte therapie?

Oplossingsgerichte therapie is gericht op het op het herstellen van de keuzevrijheid. De oplossingsgerichte methodiek werd sterk beïnvloedt door de theorie van de gewoonten. Het systemisch denken speelt een uitermate belangrijke rol aangezien mensen sociale wezens zijn. 

 

Oplossingsgerichte therapie duidt erop dat de oplossingen toebehoren aan de cliënten. Het is dus een misverstand dat de therapeut de oplossing gaat aanbieden. Mensen komen in therapie als de gewoonten onvoldoende werken en ze m.a.w. op grenzen botsen. Therapie heeft als doel om de keuzevrijheid te herstellen. Het versterken van bestaande hulpbronnen is een effectieve manier om de eigen competenties te versterken. Wanneer het zelfvertrouwen groeit, vergroot het vermogen om met moeilijkheden om te gaan. Oplossingsgericht therapeuten gaan ervanuit dat iedereen de competenties bezit om verandering(en) teweeg te brengen. Zodus elke moeilijkheid/zorg/probleem biedt mogelijkheden voor het vinden van eigen oplossingen. Oplossingsgericht werken is hoopgevend en geeft je terug de kracht om verder te gaan! 

 

De oplossingsgerichte werkwijze werkt bij allerlei psychische moeilijkheden. Deze methodiek is vaak kortdurend omdat telkens in vraag wordt gesteld of de sessies voldoende nuttig zijn. De begeleiding is zo kort mogelijk maar tegelijk zo lang als nodig.

In ons centrum werken meerdere psychologen oplossingsgericht (Jantien, Delphine, Mandy). We zoeken steeds samen naar mogelijke oplossingen, maar verkennen ook het onderliggende.